Η Αντιγραφή στα Πανεπιστήμια και τα Πτυχία χωρίς Αντίκρισμα…


Πρόβλημα που τείνει να λάβει μεγάλες έως τεράστιες διαστάσεις είναι αυτό της αντιγραφής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Ξέρω τόσους, μα τόσους πολλούς φοιτητές που έχουν πάρει το πτυχίο τους αποκλειστικά με αντιγραφή χωρίς να έχουν ανοίξει βιβλίο και χωρίς να έχουν κάνει ούτε μία εργασία (ή και να έχουν κάνει την έχουν βρεί στο internet και την παρουσίασαν σαν δική τους). Είναι αυτοί οι άνθρωποι που ξεγελούν το σύστημα αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό παράλληλα, νομίζοντας ότι τέλειωσαν το πανεπιστήμιο και γίνανε επιστήμονες.

Και καλά αυτοί ας πούμε (προσέξτε! ας πούμε λέω) τους καταλαβαίνουμε που θέλουν να ξεφύγουν και να μην καταβάλλουν προσπάθεια, το σύστημα όμως τι κάνει για να τους εντοπίσει και να τους τιμωρήσει ή να τους συνετίσει; Αλλά θα μου πείτε και αυτοί που απαρτίζουν το σύστημα (εδώ στην Ελλάδα) σαν και αυτούς δεν είναι; Μετριότητες και φυγόπονοι δεν είναι; Και οι καθηγητές που μας διδάσκουν, μήπως και αυτοί δεν αντιγράφανε όταν σπούδαζαν; Πράγματα διαχρονικά δηλαδή!

Το δυστύχημα είναι ότι αύριο μεθαύριο αυτοί οι άνθρωποι θα « βγουν » στην αγορά εργασίας και θα στελεχώσουν είτε τον δημόσιο τομέα είτε τον ιδιωτικό. Και φυσικά τέτοιοι άνθρωποι συνήθως στελεχώνουν τον δημόσιο τομέα διότι χωρίς ουσιαστικές γνώσεις και με ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τους « βολέψει » κάποιος σε κάποια θέση στο δημόσιο και να παίρνουν την θέση κάποιου που ήταν περισσότερο άξιος από αυτούς. Και το ωραίο; Αυτός ο άνθρωπος θα παίρνει και επιπλέον επίδομα γιατί είχε και ανώτατες σπουδές και το δίκαιο κράτος μας αναγνωρίζει την προσπάθεια που κατέβαλλε και τις γνώσεις που απέκτησε παίρνοντας το πτυχίο.

Στο σημείο αυτό θα σας πω τι γίνεται με το θέμα της αντιγραφής στα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Στην Αγγλία, λοιπόν, μέσα στις αίθουσες που γράφονται οι εξετάσεις υπάρχουν αρκετοί επιτηρητές που επιβλέπουν καθ’ όλη την διάρκεια τους εξεταζόμενους, οι οποίοι φυσικά δεν κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο αλλά με μία, ίσως και δύο κενές θέσεις ανάμεσά τους και οπωσδήποτε σειρά παρά σειρά. Η εξέταση βιντεοσκοπείται έτσι ώστε σε περίπτωση που σε χάσει από τα μάτια του ο επιτηρητής την ώρα που αντιγράφεις (διότι άνθρωπος είναι και αυτός και από το πρωί επιτηρεί) να υπάρχει το αποδεικτικό υλικό του βίντεο. Αλλά ακόμη και αν σε πιάσει να αντιγράφεις και εσύ το αρνηθείς (διότι αυτός ψέματα λέει γιατί δεν πάει την φάτσα σου) πάλι να υπάρχει το βίντεο που θα τον επιβεβαιώσει. Και φυσικά, σε περίπτωση που σε πιάσουν « ζήτω που κάηκες ». Έρχεται ο επιτηρητής δίπλα σου και με την γνωστή ευγένεια που διακρίνει τους Άγγλους σου λέει πολύ απλά ότι αποβάλλεσαι από το Πανεπιστήμιο. Και φυσικά όλοι θα πιστέψατε ότι το θέμα σταματάει εκεί. Κακώς το πιστέψατε όμως, διότι σε περίπτωση που αποβληθείς από ένα πανεπιστήμιο με την αιτιολογία της αντιγραφής, δεν μπορείς να γραφτείς (τουλάχιστον εύκολα) σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο το οποίο βλέποντας το ιστορικό σου δεν σε δέχεται. Τόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν το cheating (έτσι λέγεται η αντιγραφή στα Αγγλικά) οι Άγγλοι.

Αντίθετα στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του ιδίου θέματος κινείται στα γνωστά ελληνικά επίπεδα του « χαλαρά ». Ο αριθμός των επιτηρητών είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο, με πιο σύνηθες να υπάρχει μόνον ένας επιτηρητής ο οποίος να παίζει με το κινητό του, να στέλνει sms, να διαβάζει κάτι και γενικότερα να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να επιτηρεί. Ακόμη και όταν είναι δύο, ο ένας κάποια στιγμή θα πάει στο κυλικείο να φάει καμιά τυρόπιτα, θα βγει από την αίθουσα να μιλήσει στο κινητό, θα σαχλαμαρίσει με τον άλλο επιτηρητή, θα την πέσει στην επιτηρήτρια σε περίπτωση που είναι κοπέλα και άλλα τέτοια τραγελαφικά που πιστέψτε με τα έχω ζήσει, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου! Οι φοιτητές πολλές φορές κάθονται κολλητά, χωρίς κενές θέσεις ανάμεσά τους και με τα μάτια του πίσω να έχουν πεταχτεί έξω προσπαθώντας να δει τι γράφει ο μπροστινός του! Για βιντεοσκόπηση ούτε λόγος φυσικά ενώ αν σε αντιληφθεί κανείς να αντιγράφεις, μπορεί σου κάνει σύσταση, ίσως σου πάρει το γραπτό χωρίς να στο μηδενίσει (ότι αντέγραψες αντέγραψες δηλαδή, μην πάρεις και 10 με αντιγραφή ρε φιλαράκι!), άντε στην χειρότερη περίπτωση να σου μηδενίσει το γραπτό και να ξαναδώσεις το μάθημα στην επόμενη εξεταστική. Εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση δηλαδή στο θέμα της αντιγραφής.

Τώρα πάμε στην σύγκριση των αποφοίτων των πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ο μέσος απόφοιτος ενός Βρετανικού Πανεπιστημίου πώς να συγκριθεί με τον μέσο φοιτητάκο (όπως εγώ καλή ώρα 🙂 ) του Ελληνικού πανεπιστημίου; Ο πρώτος έχει μοχθήσει, έχει δουλέψει σκληρά, και έχει περάσει αυστηρά τεστ με επιτυχία ενώ ο δεύτερος απλά έχει καταφέρει να ξεγελάσει το (ανύπαρκτο) σύστημα και να πάρει ένα χαρτί δίχως αντίκρισμα. Και κατ’ επέκταση πώς να πάει μπροστά ο τόπος όταν η Αγγλία (και η κάθε Αγγλία) θα έχει εργαζόμενους ανώτατης ποιοτικής στάθμης ενώ εμείς εργαζόμενους χαμηλότατης ποιοτικής στάθμης;

Θα πρέπει λοιπόν, εκτός από τις « αυτονομίες » και όλα τα άλλα που ζητούν οι πανεπιστημιακοί, να κοιτάξουν λίγο και τέτοιου είδους θέματα ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των σπουδών του κάθε ιδρύματος, διότι πολύ φοβάμαι πως η πλήρης αυτονομία που ζητούν και με τον τρόπο που αυτοί την εννοούν θα οδηγήσει σε πλήρη ασυδοσία και σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα!

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο της εφημερίδας » ΤΑ ΝΕΑ» εδώ.


5 Σχόλια on “Η Αντιγραφή στα Πανεπιστήμια και τα Πτυχία χωρίς Αντίκρισμα…”

 1. Ο/Η Στέλλα Παπά λέει:

  Δε συμφωνώ καθόλου μαζί σου. Εντάξει μπορεί να μην είμαστε τόσο αυστηροί όσο οι Άγγλοι αλλά στη Φιλοσοφική που είμαι εγώ, εάν σε πιάσουν να αντιγράφεις σου παίρνουν το γραπτό, το μηδενίζουν και σε βγάζουν έξω. Σε κάθε μάθημα που δίνω είναι τουλάχιστον 3 οι επιτηρητές και τέλος το κενό μεταξύ των φοιτητών που γράφουν είναι 3 έδρανα.

 2. Ο/Η fititakos λέει:

  Χμμμ, αγαπητή Στέλλα ίσως αυτό να συμβαίνει στην σχολή σου και πραγματικά μπράβο σας αν είναι έτσι. Εγώ μιλάω όμως για την πλειοψηφία των ελληνικών σχολών όπου τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι!

  Να είσαι καλά…

 3. Ο/Η Ceid λέει:

  Χαχαχαχαχαχαχα η Αγγλια ανωτατη ποιοτικη σταθμη??!!! χαχαχαχαχ καλο, ειχα καιρο να γελασω ετσι.. Με εξαιρεση 3-4 πανεπιστημια της Αγγλιας ολα τα αλλα ειναι για τα μπαζα… ουτε καν για ΤΕΙ..η αντιγραφη παει συνεφο! το λαδωμα…αστα να πανε! εχω μερικους γνωστους που σπουδαζουν εκει και ξερουν απο πρωτο χερι. Ασε που οσοι δεν πετυχαινουν στις πανελληνιες(και εχουν φραγκα) την κανουν για Αγγλια γιατι θα μπορουν να κανουν χαβαλε!

 4. Ο/Η Ceid λέει:

  ΥΣ: Εχω φιλο που με πτυχιο LOWER στα Αγγλικα και με βαθμο απολυτηριου 11.. σπουδαζει τωρα στην Αγγλια πολιτικος μηχανικος…. σε ενα χρονο το παιρνει και master. (σε 2 πηρε bachelor)

 5. Ο/Η yo! λέει:

  Ξέρω άτομο που δεν περνούσε πουθενά στην Ελλάδα(ούτε ΤΕΙ) και γύρισε Ελλάδα με δύο πτυχία σε λιγότερο από 5 χρόνια!(Που το ελληνικό μας κράτος αναγνώρισε!)Ναι ξαφνικά έγινε τρελός επιστήμονας και το τέλειο εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας απελευθέρωσε τις μαθησιακές δυνατότητες που τόσο καιρό έκρυβε μέσα του
  Έχω ακούσει τουλάχιστον για άλλες 5 τέτοιες περιπτώσεις


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s