Το πρώτο Πράσινο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα


Life

Ως γνωστόν ο Έλληνας δεν είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και οργανωμένος σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Παράδειγμα αποτελούν η διαχείριση των σκουπιδιών από τους δήμους (τα οποία τις περισσότερες φορές δεν χωρίζονται σε αλουμίνιο, χαρτί κτλ.), η αδιαφορία για ανακύκλωση, η έλλειψη παιδείας πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, η αλόγιστη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικών πόρων κτλ.

 

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν σερφάροντας στο διαδίκτυο για θέματα σχετικά με το περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσα πάνω στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το εν λόγω πρόγραμμα φαίνεται να είναι το μοναδικό που έχει αναληφθεί από πανεπιστήμιο δημόσιο φορέα στην Ελλάδα ενώ το πανεπιστήμιο κατάφερε να πιστοποιηθεί με το πρότυπο EMAS από την Ε.Ε. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον πανεπιστήμιο το οποίο ελαχιστοποιεί με συγκεκριμένες διαδικασίες την επίπτωση που έχει η λειτουργία του στο περιβάλλον. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική δήλωση του πανεπιστημίου υπάρχει προσπάθεια για την συνεχή μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικών πόρων, προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, εισαγωγή φιλο-περιβαλλοντικών όρων σε προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών καθώς και μια προσπάθεια επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των φοιτητών και του προσωπικού του πανεπιστημίου σε περιβαλλοντικά θέματα με την πραγματοποίηση σεμιναρίων.

 

Παράλληλα στην σελίδα του προγράμματος (www.greenuniversity.gr) θα διαπιστώσετε ότι έχουν θεσπιστεί ακόμη και «Βραβεία Περιβαλλοντικής Αριστείας» έχοντας σαν στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση περιβαλλοντικά φιλικών πρωτοβουλιών από τα μέλη της ακαδημαικής κοινότητας του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιπλέον έχει κατασκευαστεί ένας «Πρότυπος Περιβαλλοντικός Οικίσκος» σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που σαν στόχο έχει την πληροφόρηση των μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων για περιβαλλοντικά θέματα και τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος (πχ. ανακύκλωση, εναλλακτικές μορφές ενέργειας κτλ.).

 

Τέτοιες πρακτικές και προσπάθειες νομίζω πως αξίζουν συγχαρητηρίων καθώς η σημασία τους δεν αμφισβητείται από κανέναν. Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα καθώς και άλλοι δημόσιοι φορείς. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και αυτό το ξέρουμε καλά. Με πρωτοβουλίες σαν και την παραπάνω αλλά και συλλογική δράση μπορούμε να αντιστρέψουμε την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται ώστε οι επόμενες γενιές να μην παραλάβουν ένα κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον και χειρότερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

 

Αν σας άρεσε το post κάντε κλίκ στη Μελισσούλα…!

buzz it!


5 Σχόλια on “Το πρώτο Πράσινο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα”

  1. Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Καλημέρα!

    Και εγώ είχα καιρό να σε επισκεφτώ! Πολύ ενδιαφέρον ποστ. Ίσως λοιπόν υπάρχει ελπίδα. Νόμιζα ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον στην Ελλάδα (το υπουργείο τι το έχουμε ήθελα να ήξερα!).

    Ελπίζω να πήγε καλά η εξεταστική!

  2. Ο/Η fititakos λέει:

    Γειά σου και πάλι Κατερίνα. Η εξεταστική πήγε εξαιρετικά θα έλεγα. Εσύ πώς τα πάς; Ελπίζω να προχωράει καλά!

  3. Ο/Η ANASTASIA λέει:

    KAΛΗΣΠΕΡΑ. ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.
    ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ.
    http://skai-anemologio.pblogs.gr/2007/10/thematikh-bradya-paideia.html
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  4. Ο/Η Darthiir the Abban λέει:

    Ενέργειες αυτού του είδους προυσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίζω να συνεχίζονται και να εκτελούνται με ορθό τρόπο. Το πρόβλημα είναι πως η διείσδηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην κοινωνία είναι μικρή και γίνεται πολύ αργά. Πολύ πιό αργά φοβάμαι απ’ ότι επιβάλλεται. Άσε που θίγει συμφέροντα…

  5. Ο/Η marisajimenez4064 λέει:

    Today’s judgment is a significant development in our dispute with HTC. Nokia will now seek an injunction against the import and sale of infringing HTC Click https://twitter.com/moooker1


Σχολιάστε